Què és l'esgrima

L’esgrima és un esport individual d’oposició, en que, mitjançant una arma, els tiradors intenten tocar l’adversari sense ser tocats.

La pràctica de l’esgrima desenvolupa les capacitats de coordinació i la presa de decisions de forma ràpida i encertada, és una de les seves principals característiques.

La formació de la tècnica i la condició física van molt lligades al desenvolupament dels factors tàctics i als elements cognitius específics de l’esgrima.L’esgrima pot ser practicada en tres modalitats: espasa, floret i sabre.

Al SAO ens hem decantat per la formació i l’aprenentatge en la modalitat de l’espasa.

L’esgrima no requereix de grans superfícies per a la seva pràctica. Una pista d’esgrima té unes dimensions de 14 x 1,5 metres, tot i que per a la iniciació a l’esgrima, es poden utilitzar espais alternatius.

La consecució d’objectius es produeix, a cada individu, de forma individual, potenciant les qualitats determinants de l’esgrima i millorant el nivell dels factors compensables.

La pràctica d’aquest esport en el cas dels nens, cal que s’adapti a les seves característiques morfològiques, condicionals i coordinatives, sense oblidar els factors socials i motivacionals.

L’assalt és la unitat competitiva bàsica. Constitueix l’enfrontament entre dos tiradors amb l’objectiu d’aconseguir la victòria. Els assalts es realitzen a 5 tocats durant un màxim de 3 minuts de temps efectiu de combat, en la poule i a 15 tocats, amb un màxim de 9 minuts (3 períodes de 3 minuts amb 1 minut de descans entre ells), en el cas d’eliminació directa.Si, un cop finalitzat el temps de l’assalt, cap dels dos esgrimadors ha arribat al màxim de tocats, es proclama vencedor aquell que ha aconseguit més tocats. En cas d’arribar empatats a la fi del temps, es realitzarà un sorteig per a determinar quin dels dos tiradors té la prioritat. A continuació es farà 1 minut suplementari de combat, guanyant el que toqui primer o, en cas d’esgotar el temps, el que tingui la prioritat.La persona que el dirigeix es l’àrbitre. Entre d’altres funcions, ell és l’encarregat de concedir els tocat si de sancionar les faltes. L’àrbitre es dirigeix als tiradors dient:

- Preparats? – Per preguntar als tiradors si estan a punt de començar.
- Endavant! – Per indicar-los que ja poden començar.
- Alto! – Per aturar el combat.

Els tiradors, en començar un assalt i un tocat, s’han de col·locar en guàrdia al centre de la pista.La Poule és, normalment, el sistema d’eliminació utilitzat en la primera ronda de qualsevol competició d’esgrima. La poule l’acostumen a composar un grup de 7 o 6 tiradors que competeixen tots contra tots en assalts de 5 tocats.

El sistema de competició consisteix a recollir els resultats de totes les poules i classificar els esgrimidors ordenats segons la puntuació que han obtingut: del millor al pitjor classificat, eliminant-se del 20% al 30% del total dels participants, segons el seu nombre de victòries i derrotes i pel seu millor coeficient de tocats.
Un cop feta aquesta selecció, els que han obtingut més puntuació passen a la següent ronda, que habitualment és d’eliminació directa.

- L’eliminació directa és un quadre típic d’eliminació que, segons el tamany de la competició, s’inicia en l’eliminació directa de 128 tiradors, per passar a la de 64, 32 i 16. Els assalts es realitzen a 15 tocats i el tirador que perd queda definitivament eliminat, mentre que els vencedors passen a la final.

- La final és l’últim quadre d’eliminació en el només es classifiquen 8 esgrimidors. Es disputa seguint el mateix sistema que en el cas de l’eliminació directa: es realitzen els quarts de final, les semifinals i la final que atorgaran els llocs de primer a 8è

asalt esgrima
combat esgrima
combat esgrima
asalt esgrima
asalt esgrima
asalt esgrima
combat esgrima