Historia del primer, i de moment únic, club d'esgrima federat de la província de Girona.

A l'abril del 2008 en Fèlix Sànchez i en Carles Fité es trobaren a les escales d'entrada de l'Ajuntament de Vilobí i, per casualitat, varen descobrir que tots dos feien esgrima. Varen comentar que era una llàstima que no es pogués fer esgrima a Girona, i d'allà va sortir la idea inicial de crear el primer club gironí.

 
carles_esgrima
felix_esgrima_sao
 
  Carles Fité Fèlix Sànchez  

En primer lloc, es va voler fer un sondeig per determinar si l'activitat podia generar prou interès a la zona, i es va decidir fer una demostració d'esgrima aprofitant la festa del volcà de la Crossa, que s'havia de fer al maig.
Can Solà va decidir esponsoritzar l'activitat i va financiar-la fent venir tres persones del SAM (la Sala d'Armes de Montjuïc, de Barcelona), dos tiradors i un àrbitre. El fet que aquell dia plogués i que fos necessari fer les activitats de la Festa al pavelló de Sant Dalmai va resultar beneficiós perquè va permetre fer-ho en bones condicions. Els tiradors varen fer uns assalts de demostració, i després es va deixar que la gent ho provés amb el material que havien dut la gent del SAM.

  demostracio_esgrima demostracio esgrima
Imatges de la demostració d'esgrima a la Festa de la Crosa al pavelló de Sant Dalmai
  demostracio esgrima demostracio esgrima
Imatges de la gent provant l'esgrima a la Festa de la Crosa al pavelló de Sant Dalmai

El resultat va ser molt possitiu i es va aprofitar per passar una enquesta. A partir de les dades recollides, es va preparar una estratègia.

Es va arribar a un acord amb el SAM per tal de fer venir un instructor des de Barcelona cada dissabte, i als mesos d'octubre i novembre es va oferir el primer curs d'iniciació, amb una participació de set persones (tres nens i quatre adults).

Un cop acabat el curs, els quatre participants adults varen decidir continuar, i es va decidir fundar el club. En Carles Fité ja havia començat a moure tota la paperassa, i es va fer una Junta amb els quatre socis inicials, que va establir uns estatuts. D'aquesta manera, el club va presentar els documents oficialment a la Generalitat de Catalunya i va quedar constituït el 2 de desembre del 2008, amb el nom de Sala d'Armes de l'Onyar (es va utilitzar el nom de l'Onyar com a referent geogràfic més ampli per tal de tenir una major àrea d'actuació).

I des de llavors fins ara on el club el composen una vintena de socis, es disposa de mestre d’armes titulat, molts dels nostres socis participen a la lliga catalana d’esgrima, tenim un campionat propi – Trofeu de veterans – que  es realitza cada any al pavelló de Sant Dalmai i estem en condicions d’oferir activitats de demostració, formació e informació per escoles, municipis i particulars.

 

Encara ens queda molta historia per escriure!